Alle categorieen

Herman - Donderdag 25 December 2023

Ultieme tips voor beginners met daktrim

Ultieme tips voor beginners met daktrim

Inhoudsopgave: 

 1. Wat is de functie van daktrim?
 2. Welke soorten daktrimmen zijn er? 
 3. Waarom daktrim monteren? 
 4. Wat heb ik nodig om daktrim te monteren?
 5. Hoe monteer ik daktrim op EPDM dakbedekking?
 6. Hoe bestel ik daktrim online?

Je gaat aan de slag met het leggen van een nieuw EPDM dak? Dan is het een goede keuze om je platte dak af te werken met een daktrim! Woodmate.nl beschikt over een groot assortiment aan EPDM  dakpakketten en daktrimmen, welke je snel en eenvoudig kunt bestellen in onze webshop. 

1. Wat is de functie van daktrim?

Een daktrim, ook wel dakrandprofiel genoemd, heeft meerdere functies:

 • Met een daktrim kun je een plat of hellend dak netjes afwerken. Het heeft zeker ook een heel praktisch doel.
 • Door het plaatsen van daktrimmen zorg je ervoor dat jouw EPDM dakbedekking goed stevig vast zit en ook blijft zitten in het geval van bijvoorbeeld harde wind of vorst.
 • Door een daktrim te gebruiken, wordt de dakrand beschermd tegen bijvoorbeeld inwateren en geeft een daktrim je dakbedekking extra bescherming op zwakke plekken.
 • Daarnaast zorgt de daktrim ervoor dat de dakrand goed tegen de dakbedekking aan wordt gedrukt.

EPDM dakbedekking heeft de positieve eigenschap dat deze zeer goed waterdicht is. Met de juiste EPDM lijm is de EPDM folie ook vrij eenvoudig aan te brengen. EPDM is recyclebaar, blijvend elastisch, kan wel tot 400% rek hebben en is dus zeer duurzaam. Wil je alles weten over onze EPDM dakpakketten, lees dan deze blog. 

2. Welke soorten daktrimmen zijn er? 

Woodmate.nl verkoopt 2 verschillende soorten daktrimmen in 3 verschillende kleuren. Wij verkopen daktrim universeel en daktrim met kraal.

Daktrim universeel zwart RAL 9005   

daktrim universeel zwart RAL 9005

 

De daktrim universeel is de meest verkochte daktrim en wordt vooral toegepast bij een strakke en moderne bouwstijl. Vindt je een strakke afwerking niet bij jouw dak passen, dan kun je kiezen voor een daktrim met kraal. Deze daktrim is afgewerkt met een ronde afwerking en zie je bij een landelijke bouwstijl. Iedere soort daktrim is in 2 maten leverbaar, namelijk: 45 x 45 mm x 250 cm en 60 x 64 mm bij 250 cm.

Daarnaast kun je kiezen uit 3 kleuren daktrim: blank, antraciet (RAL 7016) en de meest verkochte: zwart (RAL 9005). Op dit moment is zwart de trendkleur die je overkapping, aanbouw of schuurdak echt afmaakt. Naast lengtes daktrim verkopen wij ook buiten- en binnenhoeken, koppelplaatjes, spenglerschroeven en EPDM kit. 

Spenglerschroef antraciet                Koppelstuk antraciet 60 mm                            

spenglerschoef antraciet

daktrim antraciet koppelstuk 60 mm

Een buitenhoek gebruik je wanneer de hoek naar buiten valt. Een binnenhoek gebruik je juist wanneer de hoek naar binnen valt. Deze buiten- en binnenhoeken zijn zowel universeel, als met kraal te koop. De hoeken worden met een koppelplaatje verbonden aan de lengtes daktrim. Uiteraard zijn de hoeken en koppelplaatjes ook in 3 kleuren te koop, zodat het perfect aansluit en een modern, strakke of juist landelijke look creëert. 

Voor het monteren heb je per lengte daktrim (250 cm) 6 spenglerschroeven en per hoektrim 4 stuks nodig. Het is verstandig is om de daktrim aan de dakzijde te voorzien van een ril EPDM kit waardoor er nooit water tussen de daktrim en de EPDM kan komen en lekkage kan veroorzaken.

3. Waarom daktrim monteren?

De belangrijkste reden om een daktrim toe te passen is dat je hiermee problemen zoals lekkage of loslatende dakbedekking voorkomt. Een daktrim die op de juiste manier en met de juiste materialen bevestigd wordt zorgt ervoor dat EPDM folie blijvend beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Indien je geen gebruik maakt van een daktrim, is de kans namelijk groot dat zich in de loop van de tijd tussen de dakisolatie en de onder- en toplaag van de dakbedekking, zowel vocht als vuil gaat ophopen met grote blazen als gevolg. Daktrim in combinatie met de uitstekende waterdichtheid en lange levensduur van de EPDM dakbedekking is de oplossing voor jouw dak!

4. Wat heb ik nodig om daktrim te monteren?

Nu je weet waarom het verstandig is om een daktrim op jouw dak te plaatsen, wil je waarschijnlijk wel weten wat je nodig hebt bij het monteren van een daktrim. Hieronder geven we je een handig lijstje met alle benodigdheden. Wat je precies kunt gebruiken voor een EPDM dak en in welke hoeveelheden is natuurlijk afhankelijk van de situatie, maar in principe heb je de volgende zaken nodig: 

 • Rechte daktrim
 • Daktrim buitenhoek of binnenhoek
 • Koppelstukje
 • Spenglerschroeven (Je gebruikt 4 stuks voor iedere binnen- of buitenhoek en 6 stuks voor iedere lengte van 250 cm)
 • Primer 
 • EPDM kit

5. Hoe monteer ik daktrim op EPDM dakbedekking? 

Ga je zelf een daktrim plaatsen, dan is het belangrijk dat deze op de juiste manier wordt gemonteerd.  Graag leggen wij je uit hoe je een daktrim op de juiste manier op EPDM folie monteert. Iedere doe-het-zelver kan dit eenvoudig met de juiste producten zelf doen. 

 1. Maak de ondergrond vuil en stofvrij. 
 2. Snij de EPDM dakbedekking rondom circa 1 cm over de rand af.
 3. Begin altijd bij de hoeken te monteren. 
 4. Als de ondergrond voorbereid is, breng je een ril EPDM kit aan op een hoek van de dakbedekking waar de daktrim komt. Met deze EPDM kit voorkom je dat er regenwater tussen de daktrim en de EPDM kan komen. 
 5. Bevestig iedere hoek met 4 sprenglerschroeven. Spenglerschroeven zijn van RVS en gaan niet roesten. Deze RVS schroeven worden standaard met neopreenring geleverd. Met deze ring creëer je een waterdichte oplossing. 
 6. Als iedere hoek gemonteerd is, meet je de rechte stukken in en zet je deze vervolgens vast met kit en spenglerschroeven. Het volstaat om per 250 cm 6 spenglerschroeven te gebruiken.
 7. De hoeken verbindt je hierna met een koppelplaatje aan de rechte stukken. 

6. Hoe bestel ik daktrim online?

Daktrim, spenglerschroeven en EPDM kit bestel je bij Cover24 eenvoudig online in de webshop, samen met je EPDM dakpakket. Handig om te weten is dat je voor iedere 250 cm daktrim 6 spenglerschroeven nodig hebt en voor iedere hoektrim 4 spenglerschroeven. Plaats je bestelling, betaal veilig online en laat je bestelling afleveren op elk gewenst adres in Nederland. Afhalen in ons magazijn in Barneveld behoort ook tot de mogelijkheden.

Hulp of advies nodig of vragen over je bestelling? Wij staan voor je klaar! Neem contact op via mail of telefoon of maak gebruik van onze chat. 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »