Alle categorieen

Lineke Kroneman - Vrijdag 27 Mei 2022

Betonpoer plaatsen

In deze blog beschrijven wij het zelf plaatsen van een betonpoer. Deze worden veel gebruikt als fundering van bijvoorbeeld een terrasoverkapping, veranda, carport of tuinhuisje.

Een betonpoer plaats je om het hout van de palen voor houtrot te behouden en verzakking te voorkomen.

 

Hieronder een stappenplan om de betonpoer zelf te plaatsen.

 

Stap 1: Meet goed uit waar de poer moet komen, aangezien deze lastig te verplaatsen is.

 

Stap 2: Met een schop of paalboor kan een gat worden gegraven op de plek waar de poer geplaatst moet worden. Ze moeten minimaal 45 cm in de grond staan. Het is raadzaam om rond de betonpoer ruimte vrij te laten. Hier kun je straks voor de stevigheid extra makkelijk sneldrogend beton omheen storten. Ook hier geldt dat het belangrijk is de juiste breedte en diepte uit te meten.

Vooral bij zachte zand- en veengronden is het verstandig een funderingstegel van 30 x 30 cm onderin het gat te leggen. Deze tegel moet goed waterpas liggen, want het vormt de basis van de fundering.

 

Stap 3: Hierna kun je de betonpoer in het midden van het gat plaatsten. Zorg ervoor dat de poer zo'n 10 tot 20 centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Check of deze goed waterpas staat. Is dat niet zo? Plaats dan alsnog een tegel van 30 x 30 cm of maak de grond gelijk en waterpas. 

 

Stap 4: Wij adviseren de poeren altijd te voorzien van sneldrogend beton. Dit beton is in ongeveer 15 minuten hard. Hanteer per betonpoer 1 zak snelcement van 25 kg en volg de aanwijzingen op de verpakking op. De overkapping of carport staat dan extra stevig en zal niet verzakken. Tijdens het drogen van de beton blijf je controleren of de poer nog waterpas staat. Is de beton eenmaal droog, dan valt er niets meer te corrigeren. De rest van het gat kan hierna opgevuld worden met zand en aarde.

 

Houten staander op betonpoer plaatsen

De betonpoer wordt compleet geleverd met draadeind en stelplaat. De stelplaat wordt ook wel bevestigingsplaat of hoogteverstelling genoemd. Het draadeind plaats je in de betonpoer. In de houten staander boor je aan de onderzijde een gat waar het draadeind M16 weer in past. De stelplaat kan hier dan vervolgens opgeschroefd worden. Nu kun je de houten paal op het draadeind zetten en vastdraaien. Door te draaien is de staander in hoogte te verstellen. Heel belangrijk is het om te kijken of te controleren of de staander op de poer waterpas staat.

Staat de staander bijna tegen de muur en is er geen ruimte om te draaien, dan kun je kiezen voor een bevestigingsplaat met draaibare moer.

 

Betonpoeren kopen

Wil je online betonpoeren kopen? Bekijk dan hier ons assortiment!

 

 

 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »