Alle categorieen

Lineke Kroneman - Vrijdag 14 Mei 2022

Insectenhotel maken

Vandaag, 20 mei 2022, is het Wereld Bijendag. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen. Hiermee wil zij de bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd.

 

Zorg om de bij

In vele landen zijn de honingbijen en talrijke wilde bijensoorten sterk in aantal teruggelopen. De bijensterfte heeft landelijk in 2010 een recordhoogte van 27% bereikt, wat ruim drie maal hoger is dan de normale sterfte. De sterftecijfers zijn in stedelijke gebieden het hoogst.

In België hebben ze op het dak van de Arenbergschouwburg een sedumdak aangelegd en hier hebben ze “2 bijen in 1 klap” want imker Micha de Herdt heeft hier enkele bijenkasten geplaatst. Bij het plaatsen van de kasten waren er 15.000 bijen per kast, maar het zijn er inmiddels 70.000 per kast. Door de monocultuur op het platteland en de verscheidenheid aan planten en bloemen in de stad is er geen sprake van sterfte. De productie en kwaliteit gaat alleen maar omhoog hierdoor en imkeren in de stad zit zelfs in de lift.

 

Sedumdaken en bijen

Sedumdaken en bijen doen het heel goed samen. Het verbetert de leefomgeving voor vogels, insecten en vlinders. Daarnaast verbetert het ook onze leefomgeving, want de plantjes filteren de lucht en zetten dit om in CO2. Daarnaast heeft het sedum ook een positief effect op het rendement van je zonnepanelen. Je dak wordt namelijk veel minder warm door zoninstraling. Hierdoor kan de warmte van de zonnepanelen beter afgevoerd worden, waardoor het rendement stijg met 9 tot 16 procent.

Sedumdaken zijn goed toepasbaar en niet heel moeilijk aan te leggen. Het is toepasbaar op: schuur, overkapping, tuinhuis of veranda. Grote daken, kleine daken, dat maakt niet uit. 

Uiteraard is het gebruik van sedum niet het enige waar de bij blij van wordt. 

 

Insectenhotel maken

Zelf kun je op eenvoudige wijze ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld door een insectenhotel te maken. Met deze handige instructievideo hieronder kan iedereen dit zelf! 

 

 

Door dit insectenhotel te maken, help je de bijen om eitjes te kunnen leggen. Dit hotel is voorzien van allerlei buizen waar de eitjes in gelegd kunnen worden. De bijen leggen tussen ieder eitje een balletje van stuifmeel en nectar. Als de larven uit het eitje komen eten ze hier van. De larven blijven nog in hun holletje en na een tijdje ontwikkelen ze zich tot pop in een coconnetje.

 

Tips ophangen insectenhotel

Is je insectenhotel klaar, dan is het belangrijk om deze op de juiste plek op te hangen.

Hieronder een aantal handige tips:

 

- Hang het insectenhotel op een windvrije plek in de volle zon.

- Hang de openingen van het insectenhotel niet richting het zuidwesten in verband met regeninslag.

- Hang hem laag bij de grond (kniehoogte) of tot maximaal twee meter hoog.

- Bijen zijn gek op bloemen. Een bloemrijke omgeving is een groot pluspunt.

- Verplaats het insectenhotel niet als je het hebt opgehangen. Anders worden de bijen verstoord en dat

   wil je natuurlijk niet.

 

Wil je online los hout kopen om ook een insectenhotel te maken? Bekijk dan hier ons assortiment!

Benieuwd naar ons assortiment overkappingen? Klik dan hier. 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »