Alle categorieen

Lineke Kroneman - Dinsdag 20 Mei 2022

Overkapping vergunning

In deze blog beschrijven we de voorwaarden voor het vergunningsvrij (laten) plaatsen van een overkapping en de aanvraagprocedure bij de gemeente van een vergunning.

Het is heel goed om vooraf duidelijkheid te hebben, alvorens een overkapping aan te schaffen en te plaatsen. Niemand zit immers te wachten op ruzie met buren of problemen met de gemeente.

Onduidelijkheid hierover bij onze klanten hebben geleid tot het schrijven van deze blog waarin we informatie en links delen over de regels rondom overkapping en vergunning. 

Het is ten allen tijde goed om je gemeente te raadplegen bij onduidelijkheden.

 

Voorwaarden vergunningsvrij plaatsen overkapping aan de achterzijde van je huis

Sinds 2014 mag er in veel gevallen vergunningsvrij gebouwd worden. Een vergunning is niet altijd nodig.

Als een overkapping op een achtererf wordt geplaatst mag deze zonder vergunning geplaatst worden. Dit houdt in: een overkapping in de achtertuin.

Plaatst u een overkapping aan huis, zoals bijvoorbeeld een carport, dan is een vergunning vereist.

 

De overkapping moet aan de volgende voorwaarden voldoen, mocht hij vergunningsvrij geplaatst mogen worden:

1 De overkapping staat op het achtererf/achtertuin.

 

2 De overkapping staat binnen een zone van 2.5 meter en is niet meer dan 4 meter hoog.

 

3 De overkapping heeft een oppervlakte van niet meer dan 50 % van het tuinoppervlak.

 

Er is geen vergunning nodig als de overkapping niet meer dan 30 vierkante meter is.

Er zijn regels met betrekking tot de oppervlakte en het bebouwingsebied.

Bebouwingsgebied is het gebied waar de woning op staat, inclusief de voor- en achtertuin.

Dit gebied mag niet helemaal volgebouwd worden volgens de regels voor het bebouwingsgebied. Ook niet als de tuin heel groot is.

Is het bebouwingsgebied kleiner dan 100 m2, dan mag je de helft gebruiken voor een overkapping.

Is het bebouwingsgebied groter dan 100 m2 tot 300 m2, dan mag je 50 m2 gebruiken voor een overkapping, plus 20% wat groter is dan 100 m2 van het bebouwingsgebied

Is het bebouwingsgebied groter dan 300 m2, dan mag je 90% voor de overkapping gebruiken, plus 10% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m² tot maximaal 150 m2.

Veel gemeenten hanteren voor overkappingen die groter dan 30 m2 of 50% van je achtertuin innemen een vergunningsaanvraag of meldingsplicht.

 

4 De overkapping is geen hoofdwoning. Voor een overkapping zal dit niet gelden, aangezien daar niet in gewoond wordt.

 

Vergunning nodig voor carport

Een carport wordt in de meeste gevallen aan de voorzijde of aan de zijkant van een woning geplaatst. Vanaf de straatkant is dit zichtbaar.

Een carport is een vorm van een overkapping en wijkt omtrent de vergunning voor overkapping af van een overkapping in de tuin bouwen. Dit komt, omdat een carport in de meeste gevallen aan de voorzijde of aan de zijkant van de woning geplaatst wordt en dus zichtbaar is vanaf de straatkant.

Het is verstandig om bij een carport altijd de gemeente te raadplegen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je toch een carport wilt plaatsen.

 

Monumentale panden en het plaatsen van een overkapping

Als je in een pand woont wat door de overheid als monument is aangewezen, dan kun je er niet klakkeloos van uitgaan dat bovenstaande zonder vergunning van toepassing is. Bij monumentale panden wil de gemeente graag alle plannen inzien en voorkomen dat jouw overkapping niet past bij de monumentale uitstraling van het pand. Neem in dit geval altijd contact op met de gemeente.

 

Erfgrens

Op de erfgrens mag een overkapping een maximale hoogte hebben van 2 meter. Deze hoogte geldt voor overkappingen waar geen vergunning voor is aangevraagd. Je mag op eigen grond tegen de erfgrens aanbouwen. Exact op de erfgrens mag niet, aangezien je dan met je overkapping voor de helft op de grond van je buren staat.

 

Welstandscommissie

Veel gemeente hebben een welstandscommissie welke een nota opstellen waarin het uiterlijk en de eisen van de bouwwerken worden beschreven. Ook al heb je geen vergunning nodig voor een overkapping, je hebt niet alle vrijheden. Een gemeente kan opreden, als de overkapping in ernstige mate in strijd is met de welstandsnota.

 

Vergunningsvrije overkapping is het meest standaard

De meeste overkappingen worden zonder vergunning geplaatst in Nederland.

Mocht je twijfelen dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente waar je woonachtig bent.

Daarnaast kun je onderstaande brochure van de rijksoverheid raadplegen.

Deze geeft informatie over de regels voor het vergunningvrij bouwen.

Daarnaast kun je bij het omgevingsloket een vergunningscheck doen of een vergunning voor uw overkapping aanvragen.

Een overkapping aan huis of carport valt onder de omgevingsvergunning. Via het omgevingsloket of de website van je gemeente kun je een vergunning voor overkapping aanvragen.

 

Kosten vergunning

De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente. In de meeste gevallen kun je rekenen met 2 procent van de bouwkosten, exclusief de BTW. Wil je exact weten waar je aan toe bent, neem dan contact op met je gemeente.

In de aanvraag moet je je plannen voor een overkapping toelichten, eventueel voorzien van een bouwtekening. Je plan wordt vervolgens door de gemeente getoetst aan het bouwbesluit en lokale bouwverordening. Op de website van de gemeente en in de krant worden de plannen gepubliceerd, zodat buren of belanghebbenden de mogelijkheid krijgen bezwaar te maken.

Wil je snel een overkapping maken, begin dan op tijd met een vergunning aanvragen.

De gemeente heeft acht weken de tijd nodig om een aanvraag te beoordelen, hierna kan de beslistermijn door de gemeente met nog eens 6 weken worden verlengd.

 

 

 

News & updates

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »